Pažeidžiamiausios grupės
Tam tikros žmonių grupės yra labai jautrios šioms infekcijoms. Jiems maisto toksikoinfekcijos gali sukelti daug komplikacijų ar net pavojų gyvybei.
Pažeidžiamiausioms grupėms priklauso:
- vaikai,
 - pagyvenę žmonės,
 - ligoniai,
 - asmenys turintys lėtinių ligų,
 - asmenys su nusilpusia imunine sistema,
 - nėščios moterys.
 
Maistu plintančios infekcijos
- Dažniausiai ligos sukėlėjus platina viduriuojantys ligoniai. Dėl to mikroorganizmų ar virusų plitimas fekaliniu-oraliniu būdu yra labai aktyvus.
 - Virusus aplinkoje gali platinti ir kiti asmenys, kuriems infekcija nepasireiškia išreikštais klinikiniais požymiais, tačiau jie, to nežinodami, būna infekcijos platintojais, ypač jei nesilaiko asmens higienos.
 
Infekcijos šaltinis
- Neplaunamos arba netinkamai plaunamos rankos dažniausia būna per maistą plintančių ligų protrūkių priežastis.
 - Ligų sukėlėjai patenka ant žmogaus rankų palietus durų rankeną, paėmus tą patį daiktą (įrankį), ir kt.
 - Mikrobai esantys ant rankų, liečiant burną, nosį ar valgant, patenka į organizmą ir sukelia ligą, o patekę į maistą – jį užteršia.
 
Taigi, jeigu technologinis / higieninis maisto ruošimo režimas pažeidžiamas (ypač gamybos cechuose, viešojo maitinimo įstaigose) – naudojamas bendras inventorius, įranga, indai, plautuvės, bendri šaldytuvai, asmens higienos nesilaikymas po žaliavų apdorojimo – patogeniniai ligų sukėlėjai (pvz. salmonelės) įnešami į paruoštus maisto produktus ir bereikia vieno: šilumos (>20° C) ir laiko (bent 1 val.), kad ligos sukėlėjai pasidaugintų.