Maisto alergija Copy

Alergija – tai sustiprėjęs imuninės sistemos atsakas į išorines alergines medžiagas. Alergines reakcijas gali sukelti ne tik pats maisto produktas, bet ir į jį įdėti maistiniai dažai, konservantai, tirštikliai ar pagardai.

Alergenai – tai medžiagos, sukeliančios žmogaus organizmo alergines reakcijas.

Kiek iš tikrųjų žmonių yra alergiški maistui ir kiek jų patiria nepageidaujamas reakcijas į maistą nėra tiksliai žinoma. Tačiau tiems kurie yra alergiški maistui, net pėdsakai alergeno gali sukelti tragiškas pasekmes.

Didžiausią problemą kelia maiste esančios baltyminės medžiagos. Daugiausia šių medžiagų turi pienas, kiaušiniai, žemės ir kiti riešutai, žuvys, vėžiagyviai, soja bei kviečiai, sezamo sėklos, lubinai. Visa tai sudaro 90% alergiško maisto. Teoriškai bet kuris maistas gali turėti alergenų.

Kokia Jūsų pareiga?

  • Dauguma žmonių, kurie yra alergiški visuomet gerai nagrinėja etiketes.
  • Gamintojai privalo pateikti informacija apie maisto alergenus ir apie visas įeinančias sudėtines dalis.
  • Jei gamintojas nėra tikras dėl galimų alergenų apie tai turėtų būti įspėta ant pakuotės.
  • Neteisinga ar klaidinanti informacija gali turėti tragiškų pasekmių.

Kokios Jūsų pareigos, kaip turite planuoti darbą dirbant su alergenų turinčiais ir neturinčiais produktais 

  • Skirtingai produkcijai turi būti skirtos atskirtos linijos ar atskiros patalpos.
  • Apdorojami produktai skirtingomis dienomis.
  • Pereinant nuo produktų kurie gali turėti alergenu prie linijos kur dirbama su produktais be alergenu turi būti laikomasi ypatingos švaros, rankų higienos, valymo taip pat nepamiršti pasikeisti drabužių.
  • Visuomet palaikoma gera rankų higiena.
  • Parenkama tinkama apranga, dirbti su alergiškais produktais.
  • Produktus turinčius alergenų ir neturinčius alergenų atskirai sandėliuoti.
  • Efektyviai valyti.