Maisto tvarkymo subjektai turi turėti ir naudoti valymo, dezinfekavimo priemones inventoriui valyti ir dezinfekuoti ir rankų higienai užtikrinti.
Valymo ir dezinfekavimo medžiagos, naudojamos rankoms, įrankiams, indams ir darbo paviršiams, turi būti laikomos originalioje pakuotėje, atskirai nuo maisto produktų, kad būtų išvengta maisto užteršimo.
Šių medžiagų maisto tvarkymo patalpoje turi būti minimaliai – tiek, kiek reikalinga kasdieniniam naudojimui.
Valymas ir dezinfekavimas yra skirtingos procedūros:
Rekomenduojami efektyvaus valymo ir dezinfekavimo etapai:
Dezinfekcinės medžiagos turi būti tinkamos koncentracijos (per mažos arba per didelės – neveiksmingos), taip pat labai svarbu medžiagų ekspozicija (apdorojimo laikas). Visa reikiama informacija nurodyta gamintojo naudojimo instrukcijoje arba ženklinimo etiketėje. Atliekant dezinfekciją, visi paviršiai turi būti padengti dezinfekuojančiu tirpalu, paviršius nupurškiant ar juos pamerkiant į tirpalą.
Ypatingas dėmesys turėtų būti skiriamas įrangai, kurios paviršius yra sudėtinga išvalyti ir dezinfekuoti įprastomis sąlygomis, pvz., maišytuvai, mėsmalės, smulkintuvai, pjaustyklės ir kt. Taip pat reikia neužmiršti dezinfekuoti rankenų, jungiklių ir kitų dažnai liečiamų paviršių, nuo kurių bakterijos ant maisto gali būti pernešamos rankomis.
Įranga, inventorius ir kiti paviršiai po dezinfekcijos turi būti kruopščiai nuskalauti. Jei apdorojama žalia mėsa, žuvis, kiaušiniai ir daržovės, darbo paviršių dezinfekcijai rekomenduojama naudoti antibakterinę purškiamą priemonę, kurios nereikia nuskalauti.
Indų, inventoriaus džiovinimui rekomenduojama naudoti vienkartinius popierinius rankšluosčius arba leisti išdžiūti natūraliai. Jei naudojami daugkartiniai medžiaginiai rankšluosčiai, jie turi būti švarūs ir sausi – naudojami pakartotinai rankšluosčiai gali tapti kenksmingų bakterijų šaltiniu.
Nešvarios ir drėgnos šluostės yra puiki terpė bakterijoms veistis. Per nešvarias ir drėgnas šluostes bakterijos gali būti paskleidžiamos ant paviršių ir įrangos, todėl yra labai svarbu dažnai jas plauti ir dezinfekuoti ir reguliariai keisti.
Pakartotinai naudojami rankšluosčiai turi būti skalbiami skalbimo mašinoje aukštoje temperatūroje (90 °C) ir gerai išdžiovinami.
Paviršiams, įrenginiams, patalpoms ir rankoms dezinfekuoti gali būti naudojami biocidiniai produktai, kurie turi turėti galiojantį autorizacijos liudijimą.
Biocidiniai produktai turi būti naudojami, laikantis pagal gamintojo rekomendacijas parengtų produktų naudojimo instrukcijų (lietuvių kalba), atsižvelgiant į saugos duomenų lapus ir į biocidinių produktų tinkamumo vartoti terminus.
Autorizuotų biocidinių produktų sąrašus ir kitą informaciją galima rasti Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Biocidinių produktų duomenų bazėje.