5.3. Maisto ženklinimas. 4:32

Maisto ženklinimas – tai su maisto produktu susiję žodžiai, duomenys, prekės ženklai, registruotas prekės pavadinimas, vaizduojamoji medžiaga arba simbolis, pateikti ant pakuotės ar informaciniame lapelyje. etiketėje, žiede ar lankelyje, pridedamuose prie tokio maisto produkto arba jį nurodančiuose.

Duomenys ant pakuotės ar etiketės turi būti atspausdinti taip, kad būtų lengva juos įskaityti.

Bendrieji ženklinimo reikalavimai

  • Ženklinimo informacija turi būti pateikta valstybine kalba.
  • Papildoma ženklinimo informacija gali būti pateikta ir užsienio kalbomis.
  • Ženklinamiems maisto produktams neturi būti priskiriamos gydomosios ar profilaktinės savybės.
  • Jei maisto produktai pateikiami nefasuoti informacija pateikiama atitiktį patvirtinančiuose dokumentuose ar etiketėse.

MAISTO PRODUKTO ŽENKLINIMO PAVYZDYS

pastedGraphic.png

          Sudedamųjų dalių sąrašas

  • Maisto produkto sudedamųjų dalių kiekis mažėjančia tvarka turi būti pateiktas sudedamųjų dalių sąraše.
  • Alergijas ar netoleravimą sukeliančios medžiagos parenkant šriftą, stilių arba fono spalvą turi aiškiai išsiskirti iš kitų sąrašo sudedamųjų dalių.
  • Ženklinimo etiketėse turi būti nurodyta, jei produkto sudėtyje yra daugiau kaip 0,9 proc. genetiškai modifikuotų organizmų.

Grynasis kiekis

  • Skysčių grynasis kiekis nurodytas litrais, centilitrais arba mililitrais, kitų produktų kiekis– kilogramais arba gramais.
  • Jei kietas maisto produktas pateikiamas skystoje terpėje, ženklinant nurodomas ir grynasis maisto produkto svoris be skystos terpės, o jei maisto produktas yra glazūruotas – be glazūros.

Maistingumo deklaracija

  • Maistingumo deklaracijoje nurodoma ši informacija:
  • energinė vertė ir riebalų, sočiųjų riebalų rūgščių, angliavandenių, cukrų, baltymų ir druskos kiekiai.
  • Deklaracijos turinys gali būti papildytas nurodant mononesočiųjų riebalų rūgščių, polinesočiųjų riebalų rūgščių, poliolių, krakmolo, skaidulinių medžiagų ir vitaminų ar mineralinių medžiagų (kurių kiekiai yra dideli) kiekius.
    • Informacija nurodoma 100 g arba 100 ml produkto.

Teiginiuose apie maistingumą tiesiogiai ar netiesiogiai pažymima, kad produktas turi tam tikrų naudingų maistinių arba kitų savybių.

Teiginiuose apie sveikumą tiesiogiai ar netiesiogiai pažymima, kad maisto produkto kategorijos, viena ar kelios maisto produkto sudedamosios dalys turi ryšį su sveikata. 

Teiginius apie maistingumą ir sveikumą vartoti leidžiama tik tuos, kurie atitinka reglamento reikalavimus ir yra įtraukti į leidžiamų vartoti teiginių sąrašus.

Minimalus tinkamumo vartoti terminas

Tinkamumo vartoti terminas nurodomas taip:

  • Tinkamumo vartoti terminas žymimas „Geriausias iki…“ ir įrašoma data (diena, mėnuo, metai) arba pateikiama nuoroda, kurioje pakuotės ženklinimo vietoje nurodytas galiojimas.
  • Tačiau maisto produktų, kurie mikrobiologiniu atžvilgiu yra greitai gendantys, minimalus tinkamumo vartoti terminas nurodomas taip: „Tinka vartoti iki…“

Užšaldymo data

Šaldytos mėsos pusgaminių ir šaldytų neperdirbtų žuvininkystės produktų užšaldymo datą arba pirmojo užšaldymo datą, jei produktas buvo užšaldytas daugiau nei vieną kartą: „Užšaldyta … (diena, mėnuo ir metai).

Ant pakuotės turi būti nurodytas  maisto tvarkymo subjekto (gamintojo, pakuotojo, pardavėjo ar importuotojo į Europos sąjungos rinką) pavadinimas ir adresas

Informacija apie ekologiškumą

ES pagaminti ir supakuoti ekologiški maisto produktai turi būti paženklinti ES ekologinės gamybos logotipu.

Lietuvoje užauginti ar pagaminti ekologiški žemės ūkio ir maisto produktai privalo turėti ir prekės ženklą „Ekologinis žemės ūkis“

pastedGraphic_1.png                      pastedGraphic_2.png

Simbolis „Rakto skylutė“

pastedGraphic_3.png

  • „Rakto skylutės“ simboliu žymimi maisto produktai, kuriuose: mažiau riebalų, mažiau cukraus, mažiau druskos, daugiau maistinių skaidulinių medžiagų nei kituose tos pačios grupės produktuose.
  • Juo siekiama: mažinti Lietuvos gyventojų sergamumą širdies ir kraujagyslių, onkologinėmis ligomis, antsvoriu, nutukimu, antrojo tipo cukriniu diabetu.
  •  Tai Sveikatos apsaugos ministerijos Lietuvoje įteisintas tarptautinis maisto produktų ženklas.