Kodėl maisto sauga ir higiena yra labai svarbu

  • Aptarsime, kodėl labai svarbu išlaikyti saugius produktus;
  • Kaip dirbti, kad išlaikytumėte švarą ir higieną;
  • Kokios Jūsų pareigos išlaikant maistą saugių;
  • Kodėl labai svarbu laikytis asmens higienos.


Maisto ir gėrimų gamyba apima daugelį įvairių pramonės šakų.



Maisto gamybos įmonės dažnai apimą procesą, kai maisto žaliavos virsta maistu, kaip pavydžiu:

Maisto gavybos procesas gali svyruoti nuo paprastų procesų kaip žaliavos rūšiavimas, plovimas ar pakavimas iki sudėtingų procesų kai gaunamas jau pagamintas produktas, alus, cukrus ar kt.

  • Iš cukrinių runkelių gaminamas cukrus
  • Iš pieno gauname jogurtą ar sūrį
  • Iš grūdų gaminami miltai

Visas procesas gali apimti didelį žmonių skaičių ir įvairius darbus nuo žaliavų surinkimo, paruošimo, gamybos iki mažmeninės prekybos vietų ar patiekalų gamybos.

Šiuo metu produktų gamybos proceso kontrolė vykdoma visoje jų gamybos grandinėje pagal principą: „nuo lauko iki stalo“.

 

Gamybos procesas susideda iš šių pagrindinių dalių:

Turi būti galimybė visuose gamybos, perdirbimo ir paskirstymo etapuose atsekti maisto produktą, pašarą, maistui skirtą gyvūną ir kitas medžiagas, skirtas arba reikalaujamas dėti į maistą ar pašarą.

Tokia galimybė nustatyti maisto produktų ir jų ingredientų kilmę yra vienas iš svarbiausių kriterijų užtikrinant vartotojų apsaugą.

Toks atsekamumo principo laikymasis palengvina situacijas, kuomet reikia maisto produktą išimti iš rinkos, bei leidžia vartotojams teikti tinkamą ir tikslią informaciją, susijusią su atitinkamais maisto produktais.

Taigi pirminė atsakomybė užtikrinant maisto saugą numatyta maisto tvarkymo subjektams.