Kodėl dirbant su maistu turime užtikrinti jo saugumą?
Užterštas maistas gali sukelti įvairias ligas, apsinuodijimą, gali sukelti ekonominių nuostolių įmonei.
Sugedęs maistas gali būti kenksmingas, netinkamas valgyti ir gali sukelti skaudžias pasekmes.
Geri maisto saugos ir higienos standartai reikalauja geros prevencijos ir geros kontrolės visuose maisto tvarkymo/gamybos ar pardavimo etapuose.
Turim žinoti, kad pirminė atsakomybė užtikrinant maisto saugą numatyta maisto tvarkymo subjektams.
Pirkdami maisto produktus vartotojai tikisi, kad jų mėgstami maisto produktai visada bus švieži ir saugūs vartojimui.
Pagrindinės sąvokos
Maistas(arba „maisto produktas“) – tai medžiaga arba produktas, perdirbtas, perdirbtas iš dalies arba neperdirbtas, kurį žmogus nurys arba pagrįstai tikimasi, kad nurys.
Maisto sauga– tam tikrų sąlygų sudarymas maisto gaminimo įmonėse, kad užtikrintume maisto kokybę ir apsaugotume maistą nuo užteršimo ir apnuodijimo.
Maisto higiena apima visas sritis, susijusias su maisto saugumo priemonėmis, saugos reikalavimais ruošiant, laikant ir apdorojant įvairius maisto produktus ir žaliavas.
Į rinką turi būti teikiamas tik teisės aktuose nustatytus saugos, kokybės ir tvarkymo reikalavimus atitinkantis maistas ir tai yra vienas iš reikšmingiausių maisto sektoriaus veiklos aspektų.
Svarbiausi kokybės parametrai maisto kontrolėje
Juslinė kokybė(išvaizda, skonis, aromatas, tekstūra, patvarumas ir kt.).
Mitybinė vertė, įskaitant sveikatai įtakos turinčius aspektus: maisto alergenus ir teiginius apie naudą sveikatai (pvz.:“daug skaidulinių medžiagų, „sumažina cholesterolio kiekį“, „be GMO“).
Sudėtis ir ženklinimas, įskaitant priedus, kokybės ir etinius reikalavimus (pvz.: ekologinė informacija).
Teršalai, įskaitant aplinkos teršalus, veterinarinius vaistus, žemės ūkio chemikalus, moko-toksinus ir kt.
Pašalinių objektų aptikimas, pvz.: akmenų, stiklo, metalų.
Vartojimo trukmė(mikrobiologinių, juslinių, cheminių aspektų, sterilumo įvertinimas).
Gamybos higiena, valymas, užterštumas.
RVASVT atsekamumas, autentiškumo nustatymas.
Maisto kokybę grafiškai galim pavaizduoti taip:
(GGP – gera gamybos praktika, GHP – gera higienos praktika, RVASVT – rizikos veiksnių analizės ir svarbių valdymo taškų sistema (savikontrolės sistema))
Maisto tarša
Maisto tarša – tai medžiagos, kurios sugadina ar užteršia maistą, nuo kurių maistas tampa netinkamu vartoti.
Maisto tarša visuomet susijusi su neigiamomis pasekmėmis, neigiamomis emocijomis, ūmių apsinuodijimų ar ūmių infekcinių žarnyno susirgimų protrūkiais.
Maisto kokybė
Maistas turi būti:
tinkamos spalvos,
geros tekstūros,
kvapnus,
skanus.
Maiste neturėtų būti:
plaukų ar kitų nevalgomų priedų.
Kartais maistas gali būti tinkamas vartojimui, tačiau neturėti prekinės išvaizdos ir tai gali sukelti vartotojų nepasitenkinimą.
Kodėl maistas užteršiamas?
Bloga temperatūros kontrolė.
Kryžminis užterštumas.
Netinkamai nuplautos rankos.
Blogai prižiūrima įranga.
Nesilaikoma procedūrų aprašo.
Neteisingas sandėliavimas.
Užterštos medžiagos.
Ignoruojamas galimas pavojus / per didelis pasitikėjimas.
Nekvalifikuoti / neapmokyti darbuotojai.
Kaip užtikrinti, kad maistas būtų saugus?
Kiekviena maistą tvarkanti įmonė turi pateisinti klientų lūkesčius tam, kad produkcija būtų tinkamos kokybės, atitiktų kainą ir būtų saugi vartotojui.
Kaip to pasiekti? – Turime užtikrinti du pagrindinius veiksnius:
Prevenciją,
Kontrolę.
Nesvarbu, kokia produkcija yra – brangi ar pigesnė – visoms galioja pagrindinis principas: kontrolė ir saugumas vartotojui.
Prevencija – tai priemonės, kuriomis siekiama užtikrinti maisto saugą.
Kruopštus valymas.
Tinkama įrangos priežiūra.
Personalo higiena.
Kenkėjųkontrolė.
Įmonė privalo kontroliuoti produkciją visuose etapuose įskaitant:
Siekdami teikti geriausią patirtį, įrenginio informacijai saugoti ir (arba) pasiekti naudojame tokias technologijas kaip slapukus. Jei sutiksime su šiomis technologijomis, galėsime apdoroti duomenis, tokius kaip naršymo elgsena arba unikalūs ID šioje svetainėje. Nesutikimas arba sutikimo atšaukimas gali neigiamai paveikti tam tikras funkcijas.
Būtini slapukai
Visada aktyvus
Šie slapukai yra būtini, kad mūsų interneto svetainė veiktų tinkamai ir būtų apsaugota nuo neįprastos veiklos. Šie slapukai paprastai įdiegiami siekiant reaguoti į Jūsų veiksmus ir užklausas, pvz., privatumo nustatymą, prisijungimą ar formų pildymą. Naudojami siekiant palengvinti saugias operacijas internetu, pvz., saugų atsiskaitymą internetu.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Analitiniai slapukai
Šie slapukai leidžia analizuoti lankytojų srautus, skaičių ir srautų šaltinius. Šio tipo slapukai nėra griežtai būtini, kad mūsų interneto svetainė veiktų, bet jie skirti, pavyzdžiui, mums pranešti, kurie puslapiai Jums yra įdomiausi.Informacija, surinkta apie Jus naudojant analitinius slapukus, leidžia suteikti Jums asmeninę bei geriausią interneto naudotojo patirtį. Pavyzdžiui, šių slapukų dėka mes galime užtikrinti, kad Jūsų lankomi puslapiai būtų paruošti tam tikram lankytojų skaičiui ir atitinkamai greičiau krautųsi.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Rinkodaros slapukai
Šie slapukai paprastai naudojami mūsų veiklai reklamuoti, dažniausiai per mūsų ir trečiųjų šalių interneto svetaines renkant informaciją apie Jūsų naršymo įpročius, pavyzdžiui apie Jūsų ieškotas ir peržiūrėtas prekes bei paslaugas, Jus dominantį turinį.Tai leidžia mums padaryti turinį ir reklamą kuo labiau pritaikytą Jūsų poreikiams ir interesams.