Maistas ne visą laiką gali išlikti saugus, ilgainiui jame pradeda kauptis bakterijos, jis pradeda keistis, praranda gerą išvaizdą ir skonį, tampa nesaugus vartoti.
Tai išduoda maisto:
Skonis;
Kvapas;
Išvaizda;
Tekstūra;
Spalva.
Taigi, labai svarbu griežtai laikytis asmens higienos tvarkant maistą.
Stenkitės trumpinti laiką, skirtą maisto tvarkymui, tai ypač svarbu dirbant su produktais turinčiais daug baltymų.
Naudokite tik tam kartui reikiama porcijos dalį.
Venkite palikti maistą kambario temperatūroje ilgesniam laikui.
Naudokite tik švarius įrankius ir švarią įrangą.
Be abejo, nepamirškite geros rankų higienos.
Terminis produkcijos apdorojimas.
Turi būti griežta temperatūros kontrolė tam, kad išvengtumėte per maistą plintančių ligų.
Virti turite tokioje temperatūroje ir tiek laiko, kad pilnai sunaikintumėte patogenines bakterijas.
Visada imkite gaminių mėginius patikrinimams ir visada tikrinkite jų temperatūrą.
Geriausia gaminio viduje pasiekti 75 laipsnių temperatūrą, jei technologijos to neleidžia tuomet 70 laipsnių temperatūrą išlaikykite keletą minučių.
Visada įdarą ir pagrindinį patiekalą apdorokite šiluma atskirai, kad išvengtumėte užteršimo.
Sušaldytų pusgaminių atšildymas.
Sušaldyti pusgaminiai turi būti atšildomi šaldytuve, mikrobangų krosnelėje ar kitoje tam pritaikytoje įrangoje.
Kambario temperatūroje atšildyti pusgaminius nerekomenduojama, kad juose nepradėtų daugintis mikroorganizmai.
Atšildyti pusgaminiai turi būti panaudoti patiekalams gaminti per 24 val.
Patiekalai, pagaminti iš atšaldytų pusgaminių, turi būti patiekiami vartotojui tik apdorojus juos termiškai.
Šalti, termiškai neapdoroti, patiekalai, laikomi ne aukštesnėje kaip +6 °C temperatūroje, jie turi būti laikomi ne ilgiau kaip 24 val. nuo pagaminimo.
Mikrobiologiniu požiūriu didelės rizikos patiekalai, turi būti laikomi trumpiau, jei tai gali turėti įtakos jų kokybei ir saugai.
Didelės rizikos maisto produktus turime vengti laikyti pavojingoje zonoje, nuo +6 iki +68 °C temperatūros.
Termiškai apdorojamų patiekalų temperatūrinis režimas ir laikymo sąlygos. Maisto pateikimas – karštas maistas.
Pagamintas maistas, kuris yra patiekiamas karštas, turi būti saugomas šilumą palaikančiuose įrenginiuose, esant ne žemesnei kaip +68 °C temperatūrai ir suvartojamas pagaminimo dieną.
Termiškai apdorotas maistas turi būti vėsinamas iki nustatytos temperatūros ne ilgiau kaip 4 valandas.
Atvėsintas karštas maistas laikomas šaldytuve esant ne aukštesnei kaip +4 °C temperatūrai, ne ilgiau kaip 24 val.
Po pakartotinio terminio apdorojimo maisto realizavimo terminas turi būti ne ilgesnis kaip 1 valanda.
Neatvėsinto maisto dėti į šaldytuvą negalima, nes jis pakelia bendrą šaldytuvo temperatūrą.
Termiškai apdorojamų patiekalų temperatūrinis režimas ir laikymo sąlygos. Maisto pateikimas – šaltas maistas.
Šalto maisto pateikimo temperatūra turi būti ne aukštesnė nei 8 laipsniai.
Kambario temperatūroje galima laikyti šaltą maistą ne daugiau nei 4 valandas, karštą maistą ne daugiau nei 2 valandas.
O gegužės – rugsėjo mėnesiais – tik šaldymo įrenginiuose.
Maisto pašildymas
Pašildymo procesas turi užtikrinti, kad bus sunaikintos visos bakterijos kurios atsirado atvėsinimo ir saugojimo metu.
Minimali maisto šildymo temperatūra: 75 laipsniai.
Temperatūra po pašildymo turi būti patikrinta.
Pašildyti galima tik vieną kartą.
Pašildytas ir nesuvartotas maistas turi būti utilizuotas.
Draudžiama:
Šviežią maistą sumaišyti su anksčiau paruoštais patiekalais ar jų likučiais.
Viešojo maitinimo įmonėse gaminti varškę, sūrių masę, raugintus pieno produktus, konservus (mėsos, grybų, daržovių, padažų ir kt.).
Siekdami teikti geriausią patirtį, įrenginio informacijai saugoti ir (arba) pasiekti naudojame tokias technologijas kaip slapukus. Jei sutiksime su šiomis technologijomis, galėsime apdoroti duomenis, tokius kaip naršymo elgsena arba unikalūs ID šioje svetainėje. Nesutikimas arba sutikimo atšaukimas gali neigiamai paveikti tam tikras funkcijas.
Būtini slapukai
Visada aktyvus
Šie slapukai yra būtini, kad mūsų interneto svetainė veiktų tinkamai ir būtų apsaugota nuo neįprastos veiklos. Šie slapukai paprastai įdiegiami siekiant reaguoti į Jūsų veiksmus ir užklausas, pvz., privatumo nustatymą, prisijungimą ar formų pildymą. Naudojami siekiant palengvinti saugias operacijas internetu, pvz., saugų atsiskaitymą internetu.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Analitiniai slapukai
Šie slapukai leidžia analizuoti lankytojų srautus, skaičių ir srautų šaltinius. Šio tipo slapukai nėra griežtai būtini, kad mūsų interneto svetainė veiktų, bet jie skirti, pavyzdžiui, mums pranešti, kurie puslapiai Jums yra įdomiausi.Informacija, surinkta apie Jus naudojant analitinius slapukus, leidžia suteikti Jums asmeninę bei geriausią interneto naudotojo patirtį. Pavyzdžiui, šių slapukų dėka mes galime užtikrinti, kad Jūsų lankomi puslapiai būtų paruošti tam tikram lankytojų skaičiui ir atitinkamai greičiau krautųsi.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Rinkodaros slapukai
Šie slapukai paprastai naudojami mūsų veiklai reklamuoti, dažniausiai per mūsų ir trečiųjų šalių interneto svetaines renkant informaciją apie Jūsų naršymo įpročius, pavyzdžiui apie Jūsų ieškotas ir peržiūrėtas prekes bei paslaugas, Jus dominantį turinį.Tai leidžia mums padaryti turinį ir reklamą kuo labiau pritaikytą Jūsų poreikiams ir interesams.