4.1. Maisto tvarkymo patalpos. 4:57

Maisto tvarkymo patalpos

  • Patalpos turi būti tinkamo dydžio, švarios, suremontuotos, pritaikytos švarai palaikyti ir dezinfekcijai atlikti.
  • Pritaikytos vienkrypčiam srautui, suplanuotos ir įrengtos taip, kad nesikauptų nešvarumai, neaugtų pelėsiai, nesusidarytų garų kondensatas.
  • Patalpose negali augti augalai, neturi būti interjero puošmenų.
  • Patalpos turi būti įrengtos iš korozijai atsparių medžiagų, lengvai valomos ir turėti atitinkamą karšto ir šalto vandens tiekimą.

Grindų danga turi būti lengvai valoma ir dezinfekuojama, pagaminta iš nelaidžios, nesugeriančios medžiagos, sandūros užglaistytos. Gali būti įrengta efektyvi grindų sausinimo sistema.

Sienos  švarios, lygios, lengvai valomos, užglaistytomis sandūromis. Permatomos bei stiklinės pertvaros, esančios patalpose arti darbo vietų ir judėjimo kelių, turi būti ryškiai pažymėtos.

Laiptai, liftų kabinos ir pagalbinės konstrukcijos (pakylos, kopėčios, latakai) švarūs ir išdėstyti taip, kad neterštų maisto.

Langai švarūs ir sukonstruoti taip, kad būtų galima juos valyti, atidaromuose languose turi būti įrengtas vabzdžių nepraleidžiantis išimamas tinklelis. 

Durys švarios, lygios, pagamintos iš drėgmės neabsorbuojančių, lengvai valomų ir dezinfekuojamų medžiagų. Durys turi būti sandarios, jei būtina, automatiškai užsidarančios.

Visi paviršiai (įskaitant įrenginių paviršius), kurie gali liestis su maistu, turi būti švarūs, valomi ir dezinfekuojami. Jie turi būti pagaminti iš lygių, plaunamų, nenuodingų medžiagų.

Vėdinimas

  • Maisto tvarkymo vietose turi būti įrengtas natūralus arba mechaninis vėdinimas, reguliuojantis temperatūrą, drėgmę, slopinantis garų kondensato susidarymą, šalinantis kvapus, dulkes, mažinantis oro užterštumą.
  • Vėdinimo angos su tinkleliais arba kitokiais apsauginiais gaubtais iš nerūdijančios medžiagos.
  • Oro srauto kryptis turi būti nuo švarios link užterštos vietos.

Apšvietimas

  • Darbo vietų apšvietimas turi atitikti teisės aktų reikalavimus
  • Maisto tvarkymo vietoje turi būti natūralus, dirbtinis arba mišrus apšvietimas, neiškreipiantis spalvų, netrukdantis higieniškai tvarkyti maistą.
  • Maistas turi būti apsaugotas nuo tiesioginių saulės spindulių.
  • Šviestuvai turi būti saugios konstrukcijos ir įrengti taip, kad sudužus šukės nepatektų į maistą.

Vanduo

  • Maisto tvarkymo vietoje turi būti reikiamo slėgio tekančio šalto ir karšto vandens tiekimas.
  • Tvarkant maistą, gaminant ledą ir garus (liečiančius maistą), plaunant besiliečiančius su maistu paviršius, naudojamas tik geriamojo vandens reikalavimus atitinkantis vanduo.
  • Ledas ir garai, vandens atsargos laikomi ir ruošiami taip, kad nebūtų pavojaus juos užteršti.
  • Kur būtina, turi būti įrengti vandens temperatūros matavimo ar registravimo prietaisai.

Nuotekos

  • Maisto tvarkymo vietos (išskyrus pirminės produkcijos gavimo,kilnojamuosius ir laikinuosius statinius bei patalpas) turi turėti tvarkingą nuotekų ir atliekų šalinimo sistemą.
  • Visos nuotekų linijos (įskaitant ir kanalizacijos sistemas) turi būti taip sukonstruotos, kad galėtų atlaikyti didžiausias apkrovas ir nekiltų pavojus užteršti maistą ar geriamąjį vandenį.
  • Buitinė kanalizacija turi būti atskirta nuo gamybinės ir per atskirą išleistuvą nutekėti į kanalizacijos šulinį.

Tualetai ir buities patalpos

  • Tualetai ir buities patalpos turi būti švarios, gerai apšviestos ir vėdinamos (natūralus arba mechaninis vėdinimas), kur reikia, šildomos.
  • Tualetų durys neturi atsidaryti tiesiai į patalpas, kuriose tvarkomas maistas.
  • Šalia tualetų turi būti pakankamai praustuvių su šiltu ir šaltu vandeniu, rankų plovimo ir džiovinimo, dezinfekcijos priemonės bei instrukcijos.
  • Rankų plovimo, dezinfekcijos ir džiovinimo įranga turi būti visur, kur technologija to reikalauja.
  • Maisto produktams plauti tiekiamas vanduo turi būti atskirtas nuo rankų plovimo sistemos.

Įrenginiai ir įrankiai

  • Įrenginiai ir įrankiai turi būti lengvai valomi ir prižiūrimi bei saugūs eksploatuoti.
  • Pagaminti iš tokių medžiagų, kad galėtų liestis su maistu
  • Nenaudojami įrenginiai  turi būti pašalinti iš gamybos patalpų ir vietų.
  • Įmonė privalo turėti ne mažiau kaip vieną metrologiškai patikrintą termometrą.

Pagalbinės patalpos

  • Kur reikia, turi būti įrengtos darbuotojų persirengimo patalpos su spintelėmis, darbo ir asmeniniams drabužiams.
  • Darbo drabužiai ir asmeniniai daiktai turi būti laikomi atskirose spintelėse arba atskirtose zonose.
  • Draudžiama laikyti daiktus ant ir po spintelėmis.