Pakavimas ir ženklinimas

Pakuotė ir pakavimo medžiagos apsaugo produktą nuo išorinio poveikio, tokio kaip mechaniniai pažeidimai, užteršimas, drėgmės praradimas ir kt. transportavimo ir kitos veiklos atveju.

Maistui pakuoti ar kitaip su juo liestis turi būti naudojami tik tam tikslui skirti, nekenkiantys žmonių sveikatai ir atitinkantys teisės aktų nustatytus reikalavimus su maistu besiliečiantys gaminiai ir medžiagos. 

Jie turi būti laikomi taip, kad nebūtų užteršti. 

Pakuojant turi būti išvengiama maisto užteršimo. 

Pakartotinai maistui patiekti ir pakuoti naudojami gaminiai ir medžiagos turi būti lengvai valomi, prireikus dezinfekuojami. 

Pakuotas produktas – tai tvarkingai sudėtas į tam tikrą maistui laikyti skirtą tarą, įrištas ar įvyniotas į maistui pakuoti skirtas medžiagas produktas.

Fasuotas produktas – kiekvienas atskiras galutiniam vartotojui ir viešojo maitinimo įstaigoms pateikiamas prekinis vienetas, kurį sudaro maisto produktas ir pakuotė, į kurią jis įdėtas prieš pateikiant parduoti ir kuri dengia produktą visiškai arba tik iš dalies, bet visada taip, kad pakuotės turinio nebūtų galima pakeisti jos neatidarius arba nepakeitus; terminas „fasuotas maisto produktas“ neapima vartotojo prašymu pardavimo vietoje pakuojamų arba tiesioginiam pardavimui fasuojamų maisto produktų.

Teikiant informaciją apie fasuotus produktus, turi būti nurodyta: 

  • maisto produkto / gaminio pavadinimas; 
  • maisto tvarkymo subjekto pavadinimas ir adresas; 
  • produkto sudedamųjų dalių sąrašas. Jeigu gaminio sudėtyje yra alergijas ar maisto;
  • netoleravimą sukeliančių medžiagų (ar iš jų kilusių) (žr. 3 priedą), informacija apie tai turi būti pateikiama kitokiu, negu pateikiamas visas tekstas, šriftu (pusjuodžiu, kursyvu ar kt.); 
  • produkto grynasis kiekis; 
  • produkto tinkamumo vartoti terminas; 
  • produkto naudojimo ir laikymo nurodymai, jei reikia;
  • kiti ženklinimo reikalavimai.

Informacija apie galutiniams vartotojams tiekiamą fasuotą maistą gali būti nurodyta:

  • ant gaminio pakuotės; 
  • ant etiketės, pritvirtintos prie gaminio arba jo pakuotės; 
  • kitais būdais raštu, kad vartotojai galėtų aiškiai matyti visą informaciją, jei dėl techninių priežasčių informacijos negalima pateikti ant gaminio pakuotės ar etiketės. 

Teikiant informaciją apie vartotojo prašymu supakuotus, tiesioginiam pardavimui fasuojamus ir nefasuotus maisto produktus, turi būti nurodyta: 

  • gaminio pavadinimas; 
  • alergijas ir netoleravimą sukeliančios medžiagos ar produktai (žr. 3 priedą), išliekantys galutiniame produkte, nors ir pakitusiu pavidalu; 
  • teiginiai „genetiškai modifikuotas“, „pagamintas iš genetiškai modifikuoto … (organizmo pavadinimas)“, „sudėtyje yra genetiškai modifikuoto … (organizmo pavadinimas)“, jeigu maisto produkte yra medžiagų, kurių sudėtyje yra genetiškai modifikuotų organizmų ar kurios sudarytos ar pagamintos iš genetiškai modifikuotų organizmų, kurie sudaro daugiau kaip 0,9 proc. kiekvienos atskiros maisto sudedamosios dalies arba maisto, pagaminto iš vienos sudedamosios dalies.

Nurodyta informacija pateikiama raštu arba elektroninėmis priemonėmis bent vienoje informacijos apie siūlomus maisto produktus teikimo vietoje, leidžiančioje vartotojams susipažinti su informacija apie maistą iki jo įsigijimo, ir turi būti pateikta taip, kad nebūtų įmanoma supainioti, su kuriuo maistu ji susijusi. Ši informacija turi būti aiškiai įskaitoma ir laisvai prieinama vartotojams.

Informacija apie elektroninėmis priemonėmis parduodamus nefasuotus maisto produktus arba vartotojų prašymu supakuotus maisto produktus, arba tiesioginiam pardavimui fasuojamus maisto produktus turi būti pateikiama prieš įsigyjant maistą.