Maisto ženklinimas – tai su maisto produktu susiję žodžiai, duomenys, prekės ženklai, registruotas prekės pavadinimas, vaizduojamoji medžiaga arba simbolis, pateikti ant pakuotės, dokumente, informaciniame lapelyje, etiketėje, žiede ar lankelyje, pridedamuose prie tokio maisto produkto arba jį nurodančiuose.
Svarbu! Nurodyti privalomi duomenys ant pakuotės ar etiketėje turi būti atspausdinti taip, kad būtų užtikrintas aiškus jų įskaitomumas, šriftu, kurio rašmenų x aukštis, būtų lygus 1,2 mm arba didesnis. Jeigu pakuotės didžiausias paviršiaus plotas yra mažesnis nei 80 cm², tokiu atveju šrifto dydžio x aukštis turi būti lygus 0,9 mm arba didesnis.
Maisto produktų ženklinimas vykdomas vadovaujantis Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (ES) Nr. 1169/2011, Higienos norma HN 119:2014.
Šie teisės aktai nustato vartotojų informavimo apie maisto produktus ir maisto produktų partijos identifikavimo reikalavimus. Ženklinimo reikalavimai taikomi visiems į restoranus, ligonines, valgyklas ir kitas viešojo maitinimo įstaigas teikiamiems maisto produktams.
Bendrieji ženklinimo reikalavimai
MAISTO PRODUKTO ŽENKLINIMO PAVYZDYS
Maisto produkto pavadinimas
• Ženklinant maisto produktus turi būti nurodytas įprastinis arba teisės aktuose reglamentuotas maisto produkto pavadinimas: įprastinio maisto produkto pavadinimo pavyzdys: saldainis „Paukščių pienas“ (nei prekės ženklas, nei registruotas produkto pavadinimas, nei išgalvotas pavadinimas negali būti vartojami vietoj maisto produkto pavadinimo).
• Teisės aktuose reglamentuoto maisto produkto pavadinimo pavyzdys: vaisių sultys, vaisių nektaras: pavadinimas „vaisių sultys“ vartotinas tik kalbant apie skystį, sunkiamą iš sveikų, prinokusių, šviežių arba atšaldytų vienos ar daugiau sumaišytų rūšių vaisių; jo spalva, aromatas ir skonis būdingas tiems vaisiams, iš kurių jis pagamintas; pavadinimas „vaisių nektaras“ vartotinas tik kalbant apie gaminį, gaunamą į vaisių sultis, vaisių sultis iš koncentrato, koncentruotas vaisių sultis, vaisių sulčių miltelius, vaisių tyrę arba jų mišinį pridedant vandens, cukrų ir (arba) medaus.
• Kartu su parduodamo maisto produkto pavadinimu turi būti pateikiama informacija apie maisto produkto pavidalą arba ypatingą jo apdorojimą (pavyzdžiui, susmulkintas į miltelius džiovintas česnakas, rūkytas kumpis).
Sudedamųjų dalių sąrašas
Sudedamosios dalies kiekis procentais
Nurodomas, kai:
Grynasis kiekis
Maistingumo deklaracija
Teiginiai apie maistingumą
Teiginys apie maistingumą – apibūdinimas, kuriuo tiesiogiai ar netiesiogiai teigiama, kad produktas turi tam tikrų naudingų savybių dėl kaloringumo, maistinių arba kitų medžiagų, pavyzdžiui: „daug omega-3 riebalų rūgščių“ ar „be riebalų“.
Teiginiai apie sveikumą
Minimalus tinkamumo vartoti terminas
Tinkamumo vartoti terminas nurodomas taip:
Užšaldymo data
Reikia nurodyti šaldytos mėsos, šaldytos mėsos pusgaminių ir šaldytų neperdirbtų žuvininkystės produktų užšaldymo datą arba pirmojo užšaldymo datą, jei produktas buvo užšaldytas daugiau nei vieną kartą: „Užšaldyta … (data)“.
Data rašoma taip: diena, mėnuo ir metai.
Maisto tvarkymo subjekto pavadinimas ir adresas
Turi būti nurodytas Europos Sąjungoje įsisteigusio ir atsakingo už informaciją apie maistą maisto tvarkymo subjekto (gamintojo, pakuotojo, pardavėjo ar importuotojo į Europos Sąjungos rinką) pavadinimas ir adresas.
Pavyzdžiui: gamintojas UAB „X“, adresas: Ygrikų g. 191, LT-07170 Vilnius, Lietuva.
Informacija apie kilmės vietą
Identifikavimo ženklas
Identifikavimo ženklas – tai ovalo formos ženklas, kuriame pateikiama ši informacija: viršuje – sutrumpintas šalies gamintojos pavadinimas didžiosiomis raidėmis (pavyzdžiui, LT), centre – veterinarinio patvirtinimo numeris (pavyzdžiui, 00-22), apačioje – sutrumpintas Europos bendrijos pavadinimas didžiosiomis raidėmis – EB.
Saugoma kilmės vietos nuoroda
Ši nuoroda suteikiama konkrečios vietovės produktams, kurių kokybę ar savybes iš esmės arba išimtinai nulėmė tam tikra geografinė aplinka su jai būdingais gamtos ir žmogaus veiklos veiksniais ir kurio visi gamybos etapai vykdomi apibrėžtoje geografinėje vietovėje. Pavyzdžiui, tokią nuorodą turi Lietuvoje surenkamas Seinų ir Lazdijų krašto medus, Graikijoje gaminamas fetos (φέτα) sūris, Italijoje – Parmos kumpis (Prosciutt di Parma).
Saugoma geografinė nuoroda
Šia nuoroda žymimi konkrečios vietovės produktai, kurių tam tikra kokybė, reputacija ar kita savybė iš esmės priskiriama jo geografinei kilmei ir kurio bent vienas iš gamybos etapų vykdomas apibrėžtoje geografinėje vietovėje. Pavyzdžiui, tokį statusą turi kolumbiška kava „Café de Colombia“.
Garantuotas tradicinis gaminys
Produktas ir jo pavadinimas laikomas tinkamu registruoti kaip garantuotas tradicinis gaminys, jei juo apibūdinamas konkretus maisto produktas, kurio gamybos, perdirbimo metodas ar sudėtis atitinka to produkto gaminimo tradicijas arba kuris gaminamas iš tradiciškai naudojamų žaliavų ar sudedamųjų dalių. Pavyzdžiui, tokį statusą turi lietuviškas skilandis, itališkas sūris Mozzarella.
Informacija apie ekologiškumą
ES pagaminti ir supakuoti ekologiški maisto produktai turi būti paženklinti ES ekologinės gamybos logotipu. Šalia taip pat turi būti nurodyta kontrolės įstaigos, tikrinančios ir sertifikuojančios ekologinės produkcijos gamintojus, pavadinimas ir kodas bei „ES žemės ūkis“, „ne ES žemės ūkis“,
„ES ir ne ES žemės ūkis“ arba konkrečios šalies, kurioje produktas ar jo pagrindinės žaliavos buvo išaugintos, pavadinimas.
Lietuvoje užauginti ar pagaminti ekologiški žemės ūkio ir maisto produktai privalo turėti ir prekės ženklą „Ekologinis žemės ūkis“
Specialieji ženklinimo reikalavimai
Ženklinant konkrečius maisto produktus, be bendrųjų, išvardintų ženklinimo reikalavimų, daugeliui maisto produktų taikomi specialieji ženklinimo reikalavimai (pavyzdžiui, ant vaisių pakuotės etiketės papildomai reikalaujama nurodyti klasę – ekstra klasė, II klasė ar I klasė, ant jautienos – identifikavimo ženklą, rodantį, kad mėsa pagaminta nustatyta tvarka patvirtintose įmonėse).
Papildomi užrašai turi būti pateikti ženklinant:
Maisto produktų, turinčių chinino ir kofeino, ženklinimas:
Genetiškai modifikuotų organizmų ženklinimas
Ženklinant maisto produktus, kuriuose yra daugiau kaip 0,1 proc. genetiškai modifikuotų organizmų (GMO)*, turi būti nurodyta, kad produkto sudėtyje yra genetiškai modifikuotų organizmų (GMO – tai organizmas, išskyrus žmogų, kuriame genetinė medžiaga pakeista tokiu būdu, kuris paprastai nepasitaiko poruojantis ir (arba) natūralios rekombinacijos būdu).
Maisto produktų ženklinimas, pateikimas ir reklamavimas
Maisto produktų partijos identifikavimas
Maisto produktu negalima prekiauti, jei jis neturi nuorodos, leidžiančios identifikuoti partiją, kuriai priklauso maisto produktas.
Reikalavimas netaikomas:
• Kiekvieną partiją nurodo maisto produkto gamintojas ar pakuotojas arba pirmasis ES įsisteigęs jo pardavėjas.
• Nuorodas apie partijos identifikavimą savo atsakomybe nustato ir patvirtina veiklos vykdytojas.
• Prieš kiekvieną nuorodą turi būti raidė L, išskyrus tuos atvejus, kai partijos nuoroda aiškiai skiriasi nuo kitų ant etiketės esančių nuorodų.
• Jei maisto produktai yra fasuoti, partijos identifikavimo nuoroda ir atitinkamais atvejais raidė L pateikiama ant fasavimo pakuotės arba ant tokios pakuotės pritvirtintoje etiketėje.
• Jei maisto produktai nefasuoti, partijos indentifikavimo nuoroda ir atitinkamais atvejais raidė L nurodoma ant bendrosios pakuotės ar ant konteinerio arba atitinkamuose prekybos dokumentuose.
• Visais atvejais maisto produkto partijos identifikavimo nuoroda turi būti aiškiai matoma, lengvai įskaitoma ir neištrinama.
• Jei etiketėje yra nurodyta minimalaus tinkamumo vartoti termino data arba užrašas „Tinka vartoti iki… (data)“, partijos identifikavimo nuorodos ant maisto produkto gali nebūti, tačiau tuo atveju data turi būti neužkoduota ir nurodyta tokia tvarka: diena, mėnuo.
Maisto priedai
Maisto priedai vartojami norint išsaugoti natūralias produkto savybes ir maistinę vertę, padidinti maisto laikymo trukmę, palengvinti maisto produktų pakavimą, gabenimą ir laikymą.
Bendrieji maisto priedų vartojimo kriterijai
• Maisto priedus leidžiama vartoti tik tada, kai yra pagrįstas technologinis poreikis ir tikslo negalima pasiekti kitomis ekonominiu ir technologiniu požiūriu priimtinomis priemonėmis.
• Maisto priedų vartojimas maisto produktuose neturi būti kenksmingas vartotojų sveikatai.
• Maisto priedų vartojimas maisto produktuose neturi klaidinti vartotojo.
• Maisto priedai į maisto produktus turi būti dedami minimaliais kiekiais, būtinais pasiekti technologinį efektą, bet neviršijančiais leidžiamų kiekių gatavame produkte.
Simbolis „Rakto skylutė“
• Tai Sveikatos apsaugos ministerijos Lietuvoje įteisintas tarptautinis maisto produktų ženklas, kuris taip pat naudojamas Švedijoje, Danijoje, Norvegijoje bei Islandijoje.
• „Rakto skylutės“ simboliu žymimi maisto produktai, kuriuose: mažiau riebalų, mažiau cukraus, mažiau druskos, daugiau maistinių skaidulinių medžiagų nei kituose tos pačios grupės produktuose.
• Juo siekiama: mažinti Lietuvos gyventojų sergamumą širdies ir kraujagyslių, onkologinėmis ligomis, antsvoriu, nutukimu, antrojo tipo cukriniu diabetu.
Kiti teisės aktai, reglamentuojantys maisto produktų ženklinimą
Maisto produktų, papildytų vitaminais, mineralais ar kitomis medžiagomis, ženklinimas turi atitikti 2006 m. gruodžio 20 d.Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 1925/2006 dėl maisto produktų papildymo vitaminais ir mineralais bei tam tikromis kitomis medžiagomis nuostatas (OL 2006 L 404, p.9).
REGLAMENTAS (ES) Nr. 1169/2011, 21 str. Tam tikras alergijas ar netoleravimą sukeliančių medžiagų arba produktų ženklinimas*
…į II priede pateiktą sąrašą įtrauktos medžiagos arba produkto pavadinimas (sudedamosios dalies pavadinimas) pabrėžiamas pateikiant jį taip, kad jis aiškiai išsiskirtų iš kitų sąrašo sudedamojo dalių, pvz., pasirenkant tam tikrą šriftą, stilių arba fono spalvą
* ŽR. – visa informacija reglamento 21 str. ir II priede
Netoleravimą sukeliančios medžiagos, Pvz.: Sudedamosios dalys. Kviečių miltai, cukrus, sviestas, sojų pupelės (5 proc.), rūgštingumą reguliuojanti medžiaga E 330, kvapiosios medžiagos ….. sezamų sėklos
— * ŽR. – visa informacija reglamento 18, 19, 20 str. ir 22 str. (sudedamųjų dalių kiekio nurodymas); taip pat VII ir VIII prieduose