Maistu plintančios ligos Copy

Maistu plintančios infekcijos

  • Maistu plintančios infekcijos – tai grupė įvairių ligų, kuriomis žmo­gus gali susirgti valgydamas už­krėstą maistą ar gerda­mas už­krės­tus gėrimus.
  • Literatūroje aprašyta daugiau nei 250 įvairių ligų, kuriomis galima užsikrėsti per maistą.
  • Per maistą plintančias žarnyno infekcines ligas sukelia maiste esantys mikroorganizmai ar kitos medžiagos.

Žarnyno užkrečiamosios ligos ir maisto toksikoinfekcijos  – tai grupė užkrečiamųjų ligų, plintančių per patogeniniais mikroorganizmais užterštą maistą ir vandenį.

  • Klinikiniai šių ligų požymiai priklauso nuo etiologinio faktoriaus, t.y. su maistu ar vandeniu patekusio į žmogaus organizmą sukėlėjo.
  • Ligos sunkumas priklauso nuo patekusių su maistu sukėlėjų kiekio, imuninės būklės, ligonio amžiaus. Būdingi simptomai: vėmimas, pykinimas, pilvo skausmai, dažnas ir gausus viduriavimas, karščiavimas.

Maistą gali užteršti:

Mikroorganizmai – bakterijos, virusai, pelėsiai.

Chemikalai – valymo medžiagų likučiai, per didelis kiekis priedų, pesticidų likučiai (rodenticidų, pesticidų likučiai), kryžminis užterštumas įvairiais alergenais ar metalais.

Natūralūs nuodai – kai kuris maistas savyje turi toksinų, pvz. kai kurie grybai, raudonosios stalo pupelės, rabarbaro lapai, tam tikros žuvys.

Inkubacinis periodas

  • Laikas nuo pavartoto užkrėsto maisto iki pirmųjų simptomų vadinamas inkubaciniu periodu.
  • Jis gali skirtis nuo žmogaus fiziologinių savybių ir nuo maisto užteršimo tipo, pvz.; jei maistas užkrėstas stafilokoku požymiai gali pasireikšti jau po 1-2 val., jei maistas užkrėstas bakterija E.coli 0157 požymiai gali pasireikšti po 2-3 dienų.
  • Dažniausiai žmonės pamano, jog apsinuodijo vėliausia valgytu maistu, tačiau ne visuomet tai būna tiesa.