Maistu plintančios infekcijos
- Maistu plintančios infekcijos – tai grupė įvairių ligų, kuriomis žmogus gali susirgti valgydamas užkrėstą maistą ar gerdamas užkrėstus gėrimus.
- Literatūroje aprašyta daugiau nei 250 įvairių ligų, kuriomis galima užsikrėsti per maistą.
- Per maistą plintančias žarnyno infekcines ligas sukelia maiste esantys mikroorganizmai ar kitos medžiagos.
Žarnyno užkrečiamosios ligos ir maisto toksikoinfekcijos – tai grupė užkrečiamųjų ligų, plintančių per patogeniniais mikroorganizmais užterštą maistą ir vandenį.
- Klinikiniai šių ligų požymiai priklauso nuo etiologinio faktoriaus, t.y. su maistu ar vandeniu patekusio į žmogaus organizmą sukėlėjo.
- Ligos sunkumas priklauso nuo patekusių su maistu sukėlėjų kiekio, imuninės būklės, ligonio amžiaus. Būdingi simptomai: vėmimas, pykinimas, pilvo skausmai, dažnas ir gausus viduriavimas, karščiavimas.
Maistą gali užteršti:
Mikroorganizmai – bakterijos, virusai, pelėsiai.
Chemikalai – valymo medžiagų likučiai, per didelis kiekis priedų, pesticidų likučiai (rodenticidų, pesticidų likučiai), kryžminis užterštumas įvairiais alergenais ar metalais.
Natūralūs nuodai – kai kuris maistas savyje turi toksinų, pvz. kai kurie grybai, raudonosios stalo pupelės, rabarbaro lapai, tam tikros žuvys.
Inkubacinis periodas
- Laikas nuo pavartoto užkrėsto maisto iki pirmųjų simptomų vadinamas inkubaciniu periodu.
- Jis gali skirtis nuo žmogaus fiziologinių savybių ir nuo maisto užteršimo tipo, pvz.; jei maistas užkrėstas stafilokoku požymiai gali pasireikšti jau po 1-2 val., jei maistas užkrėstas bakterija E.coli 0157 požymiai gali pasireikšti po 2-3 dienų.
- Dažniausiai žmonės pamano, jog apsinuodijo vėliausia valgytu maistu, tačiau ne visuomet tai būna tiesa.