Rizikos veiksniai Copy

Sudarant RVASVT sistemos biologinių rizikos veiksnių programą, yra keliami trys pagrindiniai tikslai:

  • sunaikinti, pašalinti arba sumažinti pavojų;
  • išvengti pakartotino produkto užteršimo;
  • sustabdyti mikroorganizmų dauginimąsi ir toksinų susidarymą.

Virusologiniai rizikos veiksniai

Tiesioginio maisto užteršimo virusais priežastimi gali būti jais užsikrėtę darbuotojai, netinkamai įrengta kanalizacija.

Parazitologiniai rizikos veiksniai

Kai kurie maiste esantys parazitai perduodami per maistą, vartojant parazitais užkrėstus produktus ar vandenį su fekalijų likučiais.

Cheminiai rizikos veiksniai

Vienų cheminių medžiagų maiste negali būti, o kitų leidžiami tik riboti kiekiai. Maisto produktuose gali būti dviejų rūšių cheminiai rizikos veiksniai, kurių priežastimi gali būti natūralios ar pridėtos cheminės medžiagos.

Fiziniai rizikos veiksniai

Tai pašalinės medžiagos ir svetimkūniai paprastai maisto produktuose nerandami, tačiau patekę į maistą, jie gali būti žmonių susirgimų ar sužeidimų priežastimi.