Įmonės planas:
- Sudaryti maisto įmonėje darbuotojų grupę RVASVT programai bei kitoms būtinoms programoms parengti ir prižiūrėti.
- Aprašyti kiekvieną tvarkomą produktą saugos sveikatai požiūriu (maisto produkto sudėtis; reglamentuojami fiziniai ir cheminiai rodikliai; svarbūs apdorojimo būdai – karščiu, šalčiu, sūdymu, rūkymu ir t. t.; pakavimas; tinkamumo vartoti terminas; paskirstymo būdas).
- Numatyti kiekvieno maisto produkto galutinius vartotojus, atsižvelgiant į labiausiai pažeidžiamas gyventojų grupes (vaikus, ligonius ir pan.).
- Sudaryti kiekvieno maisto produkto tvarkymo etapų schemą.
- RVASVT sistemos peržiūrėjimo ir tobulinimo medžiaga.
- Būtinųjų programų, susijusių aprašų ir kt. dokumentų laikymo ir archyvavimo vietos.
Produkto aprašymas
Reikėtų pateikti visapusišką produkto aprašymą, įskaitant svarbią su sauga susijusią informaciją, pavyzdžiui:
- sudėtis (pvz., žaliavos, sudedamosios dalys, priedai ir kt.),
- struktūra ir fiziko-cheminės savybės (pvz., kietas, skystas, želė, emulsija, drėgmės kiekis, pH ir kt.),
- perdirbimas (pvz., kaitinimas, užšaldymas, vytinimas, sūdymas, rūkymas ir kt., ir kokiu laipsniu),
- pakuotė (pvz., hermetiška, vakuuminė, pakeistos atmosferos),
- saugojimo ir paskirstymo sąlygos,
- privaloma galiojimo trukmė (pvz., „tinka vartoti iki datos“ ir „geriausias iki datos“),
- vartojimo nurodymai, bet kokie taikytini mikrobiologiniai arba cheminiai kriterijai.
Technologinių operacijų sekos grafiko sudarymas (gamybos proceso aprašymas)
- Nepaisant pasirinktos formos, reikia iš eilės išnagrinėti visus proceso etapus,
- įskaitant gaišatį etapo metu arba tarp etapų, nuo pat žaliavų gavimo iki galutinio produkto pateikimo į rinką – paruošimą, apdorojimą, pakavimą, saugojimą ir paskirstymą – ir pateikti išsamiai aprašytą technologinių operacijų sekos grafiką nurodant pakankamus techninius duomenis.
Galima pateikti tokius duomenis (nebūtinai jais apsiribojant):
- darbo patalpų ir pagalbinių patalpų planas,
- įrangos išdėstymas ir savybės,
- visų gamybos etapų seka (įskaitant žaliavas, sudedamąsias dalis ar priedus ir gaišatį etapo metu arba tarp etapų),
- procesų techniniai parametrai (pirmiausia laikas ir temperatūra, įskaitant gaišatį),
- produktų srautas (įskaitant galimą vienų produktų užteršimą nuo kitų),
- švarių zonų atskyrimas nuo nešvarių (arba didelės ir (arba) mažos rizikos zonų).
Toliau išvardyti reikalavimai yra išankstiniai ir gali būti įtraukti į RVASVT sistemą:
- valymo ir dezinfekavimo tvarka,
- higieninė įmonės aplinka,
- darbuotojų maršrutai ir higienos praktika,
- produkto saugojimo ir paskirstymo sąlygos.